c S

Do parlamentarnih volitev le še slab teden

28.05.2018 Do predčasnih državnozborskih volitev nas loči le še teden dni, prihodnjo nedeljo bo imelo 1,7 milijona volivcev priložnost, da med več kot 1600 kandidati izbirajo novo sestavo državnega zbora. Do takrat imajo stranke in kandidati še nekaj dni časa za prepričevanje volivcev, predvsem tistih, ki so še neopredeljeni. In teh ni malo.

Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo za nagovarjanje volivcev, naj glas oddajo prav zanje, čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja, ki se je začela 4. maja, uradno zaključila in bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati vse do zaprtja volišč na volilno nedeljo, vsakršno nagovarjanje volivcev pa bo v tem času prepovedano.

V boj za glasove še neopredeljenih

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah je še precej volivcev takih, ki še niso odločeni, katero stranko bodo volili. Tako je v tednu, ki prihaja, pričakovati stopnjevanje strankarskih aktivnosti, priložnost za prepričevanje, da so najboljši, bodo predstavniki strank dobili tudi na soočenjih, ki jih v prihodnjem tednu pripravljajo različni mediji. Predvsem na dveh največjih televizijskih soočenjih je pričakovati še bolj zaostreno retoriko med posameznimi akterji, saj težkih besed in medsebojnih očitkov ni manjkalo že v prvih treh tednih kampanje.

Sicer pa bodo zadnji teden kampanje stranke izkoristile tudi za zaključne volilne konvencije in večje dogodke. Zaključni dogodek z vsemi kandidati denimo v ponedeljek pripravljajo v DeSUS. V SD bodo zaključni shod pripravili v četrtek, že v torek pa jih bo obiskala predsednica nemške SPD Andrea Nahles.

Na podporo iz tujine računajo tudi v SDS, NSi in SLS, saj v sredo pripravljajo skupen javni nastop pod okriljem Evropske ljudske stranke, katere člani so. NSi pa samostojni zaključni dogodek pripravlja že danes, ko bo v Ajdovščini tabor stranke. Strokovni svet SDS bo zaključne misli medijem podal v četrtek.

Stranka Alenke Bratušek bo kampanjo zaključila v sredo s predstavitvijo vseh kandidatov. V nekaterih strankah pa svojih namer še niso razkrili.

Volivci bodo 3. junija izbirali med 25 listami in več kot 1600 kandidati

Prihodnjo nedeljo se bo za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev namreč potegovalo 25 kandidatnih list, od tega 21 v vseh volilnih enotah. V bitko za ponoven vstop v parlament so se torej podale vse dosedanje parlamentarne stranke (SMC, SDS, DeSUS, SD, Levica, NSi in Stranka Alenke Bratušek), poleg njih pa še kopica zunajparlamentarnih in novonastalih strank.

Med novinci najbolje kaže Listi Marjana Šarca, ki jo javnomnenjske raziskave trenutno uvrščajo na drugo mesto med vsemi strankami, medtem ko naj bi ostale zunajparlamentarne stranke, sodeč po napovedih, ostale pred vrati DZ. Vodilno vlogo v vseh anketah sicer ohranja SDS, delež neopredeljenih pa je v raziskavah visok, vrti se okoli 20 odstotkov. Ali se v zadnjem tednu razmerje lahko bistveno spremeni, po mnenju političnih analitikov še ni mogoče napovedati.

Kandidatov za 90 poslanskih mest je 1636, od tega 1631 za 88 poslancev, ki se volijo na splošnih volitvah, ter pet kandidatov za dve mesti poslancev narodnih skupnosti. Med njimi je 44 odstotkov žensk, njihova povprečna starost je 50,6 leta. Na ponovno izvolitev računa 68 poslancev iztekajočega se sklica DZ, v parlament pa želi tudi 12 županov in dva evropska poslanca.

Predčasno glasovanje se začne v torek

Med njimi bodo volivci lahko izbirali v nedeljo, 3. junija, na več kot 3000 voliščih, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. Tokratne volitve bodo sicer prve, na katerih bodo vsa volišča v državi dostopna invalidom. Zaradi tega je volišč nekoliko manj kot na minulih volitvah, saj so morali nekatera združiti oziroma ukiniti.

Še pred volilno nedeljo bo glas mogoče oddati tudi predčasno. Za predčasno glasovanje je določenih 63 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta od torka do četrtka med 7. in 19. uro.

Do srede, 30. maja, pa je mogoče zahtevati še nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča ter glasovanje na domu.

Prvi neuradni izidi osmih državnozborskih volitev v zgodovini države bodo znani v nedeljo zvečer. Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen. Spremljali jih bomo tudi na STA na posebni volilni spletni strani.

Tokrat se bo sicer prvič zgodilo, da izidi predčasnega glasovanja ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč 19. uri, saj je Državna volilna komisija sklenila, da lahko volilni odbori tedaj šele začnejo šteti glasovnice. Bodo pa po zaprtju volišč znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo na nekaterih medijih.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Izide volitev pa lahko spremenijo tudi glasovi iz tujine, na katere bo treba počakati do 11. junija. Uradni izidi volitev in dokončna sestava osmega sklica državnega zbora bo znana do 19. junija.

Ljubljana, 27. maja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.