c S

Britanska veleposlanica v Sloveniji pričakuje pozitivno drugo fazo pogajanj o brexitu

27.12.2017 Britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey je v intervjuju izrazila zadovoljstvo s prvo fazo pogajanj o brexitu med Združenim kraljestvom in EU. Druga faza pogajanj, ki se bo začela prihodnje leto, bo po oceni veleposlanice zelo pozitivna, saj gre za prihodnost in prihodnje partnerstvo, a ravno zaradi tega tudi zahtevna.

Veleposlanica je zadovoljna, ker je bil v prvi fazi pogajanj dosežen dogovor in ker so na vrhu EU potrdili prehod v drugo fazo, ko se bo govorilo o prihodnjih odnosih. V prvi fazi je bilo veliko razprav o različnih vprašanjih, veliko kompromisov na obeh straneh, a to je po njeni oceni pomembno v vseh pogajanjih in bo prispevalo k pravemu rezultatu, ki je v interesu tako EU kot Združenega kraljestva.

V prvi fazi je bil po mnenju veleposlanice dosežen pomemben napredek glede vseh treh ključnih vprašanj - državljanov, meje na irskem otoku in finančne poravnave. Pri tem je po njenem mnenju za ljudi morda najpomembnejše vprašanje o pravicah državljanov EU v Združenem kraljestvu in britanskih državljanov v uniji, ki ga obe strani že od začetka izpostavljata kot prioriteto.

"To cenim, ker sem veliko govorila z britanskimi državljani v Sloveniji in je bilo dobro, da sem jim lahko posredovala novico o dogovoru, ki jim jamči pravice in jim omogoča, da bodo ostali v Sloveniji pod enakimi pogoji kot doslej," je dejala veleposlanica. V Sloveniji po njenih besedah živi okoli tisoč britanskih državljanov.

Na Otoku so po njenih besedah tudi zadovoljni, ker sta strani v prvi fazi določili jasne zaveze glede Severne Irske, da se bo nadaljevalo dolgo obdobje miru in stabilnosti in brexit tega ne bo spodkopal. "Dogovorili smo se o temeljnih načelih, ki jih bo treba upoštevati v drugi fazi, pri prihodnjih dogovorih o trgovini in pretoku ljudi," je poudarila.

Na vprašanje, kakšno je zdaj uradno stališče Londona, glede na to, da je britanski minister za brexit David Davis poudaril, da dogovor o ločitvenih vprašanjih ni pravno zavezujoč, je veleposlanica dejala, da gre za trdne zaveze, "s katerimi gremo v drugo fazo in bodo del dogovora o izstopu, ki bo pravno zavezujoč". "Mislim, da je bilo nekaj zmede glede njegovih besed, a za Združeno kraljestvo gre za trdne zaveze," je zagotovila.

Sophie Honey se ne strinja, da prizadevanja premierke Therese May glede brexita spodkopavajo nestrinjanja znotraj konservativcev. Kot je dejala, so bile v državi - med konservativci, laburisti, znotraj vlade in parlamenta - razprave in različna stališča, govorili so o napetostih in izzivih. "In tako smo prišli do najboljše poti naprej in najboljše poti v pogajanjih."

Med dobrimi stranmi prve faze je veleposlanica izpostavila, da se v imenu sedemindvajseterice pogaja le en človek, Michel Barnier. Dobro je tudi, da se je tempo pogajanj pospešil v drugi polovici leta, kar je bilo resnično pomembno za dosego zadostnega napredka. To bo pomembno tudi prihodnje leto v drugi fazi, pravi.

Druga faza pogajanj bo po oceni veleposlanice zelo pozitivna, saj gre za prihodnost in prihodnje partnerstvo med Združenim kraljestvom in EU. "Želimo ostati blizu, želimo ostati zelo povezani. Zdaj bomo govorili o sodelovanju na področju varnosti, ki bi ga radi nadaljevali, in kako to doseči, ko ne bomo več članica unije temveč, upamo, njena najtesnejša partnerica. Kako naj bi delovali trgovinski odnosi in kakšni naj bi bili. Kakšno bo sodelovanje na drugih področjih, še posebej glede izobraževanja, znanosti in raziskav." Ta področja so pomembna za Veliko Britanijo in v Londonu upajo, da so pomembna tudi za druge partnerice v EU, tudi Slovenijo.

Prihodnje leto bo govora o prihodnjih odnosih - trgovini, varnosti, izobraževanju, a zelo težko se bo dogovoriti do marca 2019, ko naj bi Velika Britanija izstopila iz EU. Zato se obe strani strinjata, da bi bilo smiselno imeti prehodno obdobje od marca 2019 do takrat, dokler ne bodo začeli veljati novi odnosi. In to bo pomembno za zagotavljanje kontinuitete in gotovosti za državljane in podjetja. "Mislim, da potrebujemo čas in prostor, da se dogovorimo o najboljši obliki prihodnjega partnerstva."

Glede prihodnjih trgovinskih odnosov je po mnenju veleposlanice najpomembneje najti način za nadaljnje trgovanja brez trenj, saj je Združeno kraljestvo zelo pomembna trgovinska partnerica EU in obratno. "Želimo, da se to nadaljuje. Najti moramo najboljši način za to, sploh v luči dejstva, da ne bomo več del enotnega trga," je dejala.

Dodala je, da se pogosto omenjajo modeli trgovinskega partnerstva, ki jih ima EU s tretjimi državami. "A prihodnji odnosi med Združenim kraljestvom in EU so popolnoma drugačni, saj sta naša sistema trenutno popolnoma skladna," je dejala. To je treba upoštevati. Na nek način je lažje, ker sta sistema zdaj skladna in se bo treba dogovoriti le o tem, kako ukrepati pri prihodnjih razlikah.

Po njenem je sicer mogoče, da bi Velika Britanija EU zapustila brez končnega dogovora. A prepričana je, da si bosta obe strani prizadevali za čim boljši dogovor, med drugim o trgovinskem partnerstvu, varnosti in drugih področjih. "In resnično verjamem, da je to mogoče". Zato obe strani mislita, da je potrebno obdobje za uresničevanje dogovora, ker se v izredno omejenem času ne da urediti čisto vsega.

Veleposlanica verjame, da bodo v pogajanjih prišli do dogovora." Ne vem še, kakšen bo, a mislim, da dogovor bo in upam, da bo dober za obe strani. Da bo podpiral sedanji uspeh in blaginjo EU in Združenega kraljestva in bo zajemal partnerstvo med stranema, zaščitil našo varnost in zagotovil prihodnost, kakršno želimo," je dejala.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo druga faza pogajanj težja od prve, je odgovorila, da gre v drugi fazi za prihodnost in ne urejanje zadev, povezanih s preteklostjo, kar je vedno bolj pozitivno in zato na nek način lažje. Po drugi strani pa bodo v drugi fazi obravnavali pomembna in strateška vprašanja, kot sta varnost in trgovinsko partnerstvo, ki so bolj zapletena in so večji izziv. Je pa prepričana, da se s tem tako v imenu EU27 kot Združenega kraljestva ukvarjajo zelo predani in usposobljeni ljudje, ki si prizadevajo za čim boljšo rešitev, ki bi bila v interesu obeh strani.

Brexit je, kot je dejala, tudi precej vplival na njeno delo veleposlanice v Sloveniji, saj mora kot predstavnica vlade podpirati pogajanja, se pogovarjati s predstavniki oblasti in podjetij. A po drugi strani si še vedno prizadeva za iste stvari, kot bi si sicer, recimo skuša pritegniti britanske investicije v Slovenijo, podpira britanske državljane v Sloveniji ter krepi dvostransko politično sodelovanje med državama.

Letos je v okviru t. i. izziva 212 obiskala vse slovenske občine, med drugim zato, da bi bolje spoznala Slovenijo, zgradila trgovinske stike, pri tem pa se je vedno trudila srečati tudi z Britanci, ki živijo na različnih koncih Slovenije. Številni so že zelo vključeni v družbo in nameravajo ostati, tako da jih brexit ne skrbi pretirano. A vseeno jih zanima, kako bo brexit vplival na njihovo prihodnost, ali bodo lahko živeli tukaj tako kot doslej, bodo lahko na enak način urejali zdravstveno zavarovanje, imeli dostop do britanskih pokojnin.

Ljubljana, 26. decembra (STA) 


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.