c S

Sodišče EU: Igrača Lego v človeški podobi je blagovna znamka Skupnosti

05.02.2016 V zadevi T-395/14 so na splošnem sodišču odločali o oblikovni 3D-znamki Skupnosti. Družba Lego Juris je pridobila registracijo za blagovno znamko Skupnosti, in sicer glede tridimenzionalne blagovne znamke, ki jo predstavlja igrača v človeški podobi.

Družba Best-Lock je zahtevala ničnost glede te registracije na podlagi člena 52(1)(a) in (b) uredbe 207/2009 skupaj s členom 7(1)(b), e(i) in (ii) iste uredbe (absolutni razlogi za ničnost; znaki brez razlikovalnega učinka; znaki, sestavljeni izključno iz oblike, ki izhaja iz narave blaga; znaki, sestavljeni izključno iz oblike blaga, ki je nujna za doseg tehničnega učinka), vendar je bila zahteva, najprej na Uradu za usklajevanje na notranjem trgu (v nadaljevanju Urad) in sedaj še na splošnem sodišču EU, zavrnjena.

Sodniki splošnega sodišča EU so v odločbi zapisali, da je treba zavrniti registracijo znamke, če je sestavljena izključno iz oblike, ki izhaja iz narave blaga, ali iz oblike, ki je nujna za doseg tehničnega učinka. Vendar Best-Lock za prvi argument (oblika, ki izhaja iz narave blaga) ni predložil nobenih dokazov oz. trditev, zgolj navedel je, da oblika znamke izhaja iz narave oblaga. Zato se v tem delu pritožba zavrne.

Glede drugega argumenta (oblika, nujna za tehnični učinek) so sodniki dejali, da je vsaka oblika blaga do določene mere funkcionalna, zato mora biti oblika nujna za dosego tehničnega učinka, in da torej brez takšne oblike ni mogoče zagotoviti določene funkcionalnosti blaga. Vendar pritožnik ni izkazal take lastnosti oblike oz. ni razložil, katero funkcionalnost naj bi njegova igrača zasledovala.

Že na Uradu so dejali, da figurica ni modularna, da bi se lahko sestavljala z drugimi, da prav tako ne gre za funkcionalnost, če se uporablja za igranje, prav tako pa ni funkcionalnost to, da se nekateri deli premikajo, če samo premikanje delov ni namenjeno določenemu rezultatu. Spojitveni elementi na nogah in glavi igrače (prek katerih jo je mogoče pritrditi na kocke) po mnenju Urada tudi ne pomenijo nujnega tehničnega učinka zaradi oblike in s tem bistvene lastnosti znamke.

Za zavrnitev znamke zaradi oblike nujne za tehnični učinek je potrebno, da vse bistvene lastnosti oblike opravljajo tehnično funkcijo. Tako je najprej treba opredeliti bistvene lastnosti oblike znamke, kar je po sodni praksi enakovredno najbolj pomembnim elementom znamke. V konkretnem primeru  so bistveni elementi glava, telo, roke in noge, torej kar predstavlja človeka. Iz nobenega predloženega dokaza pa ne izhaja, da je kateri izmed teh elementov namenjen kakšnemu tehničnemu učinku v smislu 7. člena uredbe. Podoba rok in luknje na spodnji in zadnji strani nog, ki omogočajo spajanje, se ne morejo šteti med pomembnejše elemente znamke in tudi ne pomenijo bistvene lastnosti oblike za namene razveljavitve znamke. Prav tako pa sama oblika kot celota ni oblika, ki bi bila nujna za dosego tehničnega učinka, torej za spajanje figurice z drugimi deli kock.

Pripravil: Miha Jesenko


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.