c S

Modelni zakon o čezmejni plačilni nesposobnosti

02.06.2015 Modelni zakon je namenjen državam za dopolnitev insolvenčne zakonodaje z modernim pravnim okvirom, ki omogoča bolj učinkovite čezmejne insolvenčne postopke (dolžnik ima premoženje  v več kot eni državi ali kateri izmed upnikov ni iz države v kateri poteka insolvenčni postopek) glede dolžnikov v resnih finančnih težavah ali plačilni nesposobnosti. Osredotoča se na spodbujanje sodelovanja in koordinacije med različnimi jurisdikcijami ter spoštuje razlike med nacionalnimi postopkovnimi zakonodajami in nima namena poenotiti materialne insolvenčne zakonodaje.

Kot bistveni pri obravnavi čezmejnih insolvenčnih primerov so izpostavljeni štirje elementi, in sicer dostop, priznanje, olajšava ali pomoč in sodelovanje.

Pri dostopu gre za določbe, ki omogočajo tujim zastopnikom in upnikom v insolvenčnih postopkih pravico dostopa do sodišča v državi uzakonitve, da zaprosijo za pomoč, ter dovolijo zastopnikom lokalnih insolvenčnih postopkov v tej državi, da zaprosijo za pomoč kje drugje.

Pri priznanju gre za to, da se vzpostavi poenostavljen postopek priznanja kvalificiranega tujega postopka z namenom, da se izogne dolgotrajnemu procesu legalizacije ali drugim podobnim procesom in prinese gotovost glede priznanja odločb. S temi določbami se podeljuje priznanje nalogom izdanih s strani tujih sodišč, ki vodijo kvalificiran tuj postopek in imenujejo tuje zastopnike takih postopkov. Če izpolnjuje določene pogoje, naj se kvalificiran tuj postopek prizna kot glavni postopek (ki se vodi, kjer je dolžnikovo središče interesov ob začetku postopka) ali kot stranski postopek (ki se vodi, kjer ima dolžnik sedež). Glavni učinek priznanja po modelnem zakonu je pomoč pri tujem postopku.

Pri pomoči gre za to, da se čezmejni insolvenčni postopek vodi po pravilih in pošteno. Modelni zakon določa možne pomoči, tako da ne vnaša posledic tujih zakonov v insolvenčni sistem države uzakonitve. Ključni elementi možnih pomoči vključujejo začasno pomoč po diskreciji sodišča od vloge za priznanje do odločitve o vlogi, neposredno ustavitev po priznanju glavnega postopka in pomoč po diskreciji sodišča za glavni in stranski postopek po priznanju.

Pri sodelovanju in koordinaciji gre za sodelovanje med sodišči držav, kjer se nahaja premoženje dolžnika in koordinacija sočasnih postopkov zoper takega dolžnika. Modelni zakon izrecno omogoča sodiščem, da sodelujejo na področjih, ki jih ureja in komunicirajo neposredno s tujimi strankami.

(sodna praksa na podlagi modelnega zakona, sodna praksa glede UNCITRAL aktov)

Pripravil: Miha Jesenko


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.