c S

Povezovanje poslovnih registrov evropskih držav

13.04.2015 Namen sprememb in dopolnitev Zakona o Poslovnem registru Slovenije (ZPRS-1) je prilagoditev nacionalne zakonodaje pravu Evropske unije in odpravi manjših pomanjkljivosti obstoječe ureditve. Iskanje po Poslovnem registru RS bo lažje in hitrejše.

Dne 13. 6. 2012 je bila sprejeta Direktiva 2012/17/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. junija 2012 o spremembi Direktive Sveta 89/666/EGS ter direktiv 2005/56/ES in 2009/101/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede povezovanja centralnih in trgovinskih registrov ter registrov družb. Njen glavni namen je izboljšati čezmejni dostop do informacij o družbah in njihovih podružnicah v drugih državah članicah, kar pa je možno le, če vse države članice omogočijo elektronsko komuniciranje med registri in pošiljajo informacije posameznikom na standardiziran način po vsej Evropski uniji, tako da uporabljajo identično vsebino in interoperabilne tehnologije.

ZPRS-1A, ki je začel veljati 4. aprila 2015, pomeni delni prenos Direktive 2012/17/EU, popolni prenos v naslednjih letih pa bo pomenil velik korak naprej k izvrševanju cilja, ki je čezmejni dostop do podatkov o družbah.

Evropski portal e-pravosodje trenutno med drugim zagotavlja povezavo do evropskega poslovnega registra - European Business Register (EPR) in vseh nacionalnih poslovnih registrov. V omrežju EPR sodeluje 17 držav članic EU, tudi Slovenija in pet drugih evropskih držav oziroma kraljevin. EPR je nastal na podlagi neformalnega tehničnega sodelovanja med poslovnimi registri. Sčasoma je postal omrežje poslovnih registrov, katerega cilj je zagotoviti zanesljive informacije o družbah v Evropi. Državljani, poslovni subjekti in javni organi se lahko naročijo na storitve EPR prek poslovnega registra v svoji državi.  Naročniki lahko iščejo ime poslovnega subjekta ali osebe v vseh registrih, ki so člani EPR. Rezultat iskanja je poseben niz informacij o poslovnem subjektu, ki je dostopen v jeziku, v katerem je bila opravljena poizvedba.

Z uveljavitvijo Zakona o plačilnih storitvah in sistemih je vodenje in upravljanje registra transakcijskih računov, odprtih pri bankah s sedežem v Republiki Sloveniji, 1. julija 2010 prevzel AJPES. Podatke o številkah računov, odprtih pri bankah izven Republike Slovenije pa zbira Finančna uprava RS. Zaradi tega je bilo potrebno spremeniti vir za pridobivanje podatkov o računih.

Z dopolnitvijo tretjega odstavka 11. člena bo lahko upravljavec registra prevzemal spremembe osebnih podatkov neposredno iz Centralnega registra prebivalstva z uporabo EMŠO, kot povezovalnega znaka.

S spremembo četrtega odstavka 12. člena se želi omogočiti večja preglednost pri vlaganju prijav za vpis podatkov v poslovni register. Enota poslovnega registra bo lahko spremenila ali dopolnila podatke v vloženi prijavi oziroma prijavo umaknila najpozneje do dneva pred predlaganim datumom vpisa, navedenim v prijavi.

Poslovni register Slovenije se vse bolj razvija in približuje statusu primarnega registra. V interesu krepitve transparentnosti delovanja enot poslovnega registra, preprečevanja korupcije in konfliktov interesov je smiselno vpogled v javne podatke nadgraditi tudi z iskanjem po fizičnih osebah - zastopniki, ustanovitelji ipd. Kriterije določa spremenjeni 22. člen. Iskanje in vpogled sta brezplačna.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.