c S

Dnevi slovenskih pravnikov 2013

21.10.2013 V Portorožu so pretekli konec tedna na 39. dnevih slovenskih pravnikov podelili priznanja Zveze društev pravnikov Slovenije. Priznanje za življenjsko delo je prejela Alenka Jelenc Puklavec, pravnik leta pa je postal dr. Igor Kaučič. Slavnostni govornik na podelitvi je bil dr. France Bučar, ki je predstavil svoj kritični pogled na aktualno stanje v državi. Na vedno aktualni okrogli mizi je tekla razprava pod naslovom »O odvetniški etiki brez dlake na jeziku«.

Dr. Lojze  Ude je v Portorožu v imenu Zveze društev pravnikov Slovenije letos že štirinajstič podelil priznanja. Priznanje za življenjsko delo je prejela Alenka Jelenc Puklavec, pravnik leta je dr. Igor Kaučič, priznanje za delo v Zvezi ali njenih članih je prejel Aleksander Cmok, priznanje mlademu pravniku pa sta prejela mag. Jerneja Prostor in mag. Matija Žgur.



Slavnostni govornik na podelitvi je bil dr. France Bučar, ki je predstavil svoj kritični pogled na aktualno stanje v državi: »Da se vladajoči politiki zlepa ne morejo sporazumeti o skupnih ukrepih za izhod iz sedanje slepe ulice, ni samo pravni, ampak je predvsem etični problem; državni interes mora imeti prednost pred strankarskimi. Država je namreč tudi etična kategorija.« Sedanje ravnanje, tako dr. Bučar, kaže, kot da nobeden od vodilnih politikov v vladi ni prebral 114. člena ustave, ki med drugim določa: »ministri so skupno odgovorni za delo vlade, vsak minister pa za delo svojega ministrstva«. Sedanja praksa je po prepričanju dr. Bučarja ravno nasprotna: »Najprej vsak poskrbi za svoje področje, za državo pa preostane dodatno pogajanje, v resnici pa nič.« »Vsi se strinjajo, da je državi treba zagotoviti trdnost in stabilnost. Ta temelj stabilnosti zagotavlja ustava. Vendar, s kakšno lahkotnostjo in nonšalantnostjo se poslanci strinjajo s spremembami ustave, kot da bi šlo za najbolj nepomemben izvršilni predpis,« je bil še dodatno kritičen.



Med drugimi uglednimi strokovnjaki se je aktualne okrogle mize O odvetniški etiki brez dlake na jeziku, ki sta jo vodila profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani dr. Marko Pavliha in profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Miro Cerar, udeležil tudi dr. Jernej Sekolec, ki je dejal: »Mednarodna praksa je zgrabila bika za roge, standardi postajajo vse bolj strogi. Slovenija mora te standarde pozorno spremljati in se od njih kaj naučiti.« Pojasnil je, da je bil pred meseci sprejet kodeks etike odvetnikov na mednarodni ravni, v katerem je med drugim določeno tudi, da mora odvetnik, če priča ne govori resnice, na to opozoriti.

dr. Jernej Sekolec

Med sodelujočimi je bil tudi odvetnik dr. Luigi Varanelli, ki je dejal, da tako kot obstajajo dobri in slabi sodniki ali škofje, so tudi dobri in slabi odvetniki: »Tisti odvetniki, ki niso v rumenem tisku, visoko nosijo zastavo odvetništva. Tisti odvetnik, ki je nespoštljiv do drugih odvetnikov in sodišč, ki poskuša s koruptivnimi dejanji doseči nek cilj, kaže, da je nesposoben, ne le sodišču in družbi, temveč predvsem sebi.« Dr. Pavliha je poudaril, da bi morali odvetniki kot ena izjemno vplivnih družbenih skupin odigrati bistveno večjo vlogo pri preporodu vrednot in »očiščenju« pravosodja, ne nazadnje z odločnejšim ravnanjem do tiste peščice, ki jim ni v čast.


Dnevi so postregli s številnimi zanimivimi tematskimi sklopi, kjer so strokovnjaki razpravljali o aktualnih strokovnih temah. Na delovno-pravni sekciji so bile uvodoma predstavljene različne pravne podlage za opravljanje dela, pri čemer je bilo opozorjeno, da so te oblike dela zakonite in dopustne samo, če se uporabljajo, ko za to obstajajo pogoji in ne kot oblika izpodrivanja pogodb o zaposlitvi. Pravna stroka, sodna praksa, delovna inšpekcija in vsakodnevna poslovna praksa so odgovorni, da veljavno pravno ureditev razlagajo v skladu s cilji in namenom delovnega prava, izhajajoč potem iz spoštovanja temeljnih socialnih pravic kot človekovih pravic. Poudarjeno je bilo, da je treba ob spremenjeni delovni zakonodaji upoštevati tudi veljavne kolektivne pogodbe, ki s spremembo zakona niso izgubile svoje veljave. Ob koncu sekcije je bil predstavljen tudi vpliv nove zakonodaje za sodno prakso.

Na sekciji o vplivu ukrepov za sanacijo bank na druga pravna področja so sodelovali Cvetka Selšek, dr. France Arhar, mag. Peter Merc, mag. Marko Jerič in dr. Marko Simoneti, ki je dejal, da predstavlja sanacija bančnega sistema, tudi z mehanizmom slabe banke, le del rešitve za ponoven zagon gospodarstva: »Drugi del rešitve predstavlja sanacija podjetij.« Po besedah Cvetke Selšek podjetjem primanjkuje kapitala: »Ker kapitala od zunaj v trenutnih okoliščinah ni mogoče pričakovati, ga bo treba ustvariti doma. Sprememba pokojninske reforme, vseh treh stebrov, je prvi korak k temu.«



Na letošnjih dnevih slovenskih pravnikov, ki predstavljajo največje pravniško srečanje, se je skupaj s predavatelji, gosti, študenti in novinarji zbralo okoli 300 udeležencev. Srečanje organizirajo Zveza društev pravnikov Slovenije, Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenije in GV Založba, generalni sponzor pa je portal IUS-INFO.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.