c S

V veljavi so novele treh finančnih zakonov

18.07.2013 17. julija so začele veljati novele Zakona o finančnih konglomeratih (ZFK-B), Zakona o bančništvu (ZBan-1K) in Zakona o zavarovalništvu (ZZavar-J), ki so bile sprejete z namenom uskladitve z evropskim pravom, predvsem z vidika delovanja finančnih holdingov ter posodobitve določb glede njihovega nadzora.

Finančni konglomerati

Skladno z Direktivo št. 2011/89/EU je bila dopolnjena ureditev zakona o finančnih konglomeratih v zvezi z dopolnilnim nadzorom na ravni skupine ter posodobljen pojem pristojnega nadzornega organa (2. člen). Slednji je pristojen za opravljanje konsolidiranega nadzora nad skupino oseb, v kateri je nadzorovana oseba iz finančnega konglomerata, še zlasti nadrejene osebe na vrhu posameznega sektorja, hkrati pa je tudi koordinator za zagotavljanje dopolnilnega nadzora (19., 20. ali 21. člen). Na novo je določeno tudi, da se po potrebi zagotovita ustrezno usklajevanje in sodelovanje s pristojnimi nadzornimi organi tretjih držav, in sicer prek kolegijev, ustanovljenih v skladu z zakonom o bančništvu. V povezavi s tem je tudi novi 6.a člen, ki ureja vprašanje upravitelja alternativnih investicijskih skladov ter njegovega vključevanja v okvir konsolidiranega nadzora bank ali borznoposredniških družb ali v okvir dopolnilnega nadzora zavarovalnic v zavarovalniški skupini.

Med novostmi je tudi dopolnjen 34. člen, ki nalaga nadzorovanim osebam na ravni finančnega konglomerata, da morajo svojim nadzornim organom redno sporočati podrobnosti o pravni in organizacijski strukturi ter upravljanju, vključno z navedbo vseh nadzorovanih oseb, nenadzorovanih podrejenih oseb in pomembnih podružnic. Prav tako morajo letno na ravni finančnega konglomerata objaviti opis pravne in organizacijske strukture ter upravljanja ali se namesto objave tega opisa sklicevati na enakovredne informacije, ki jih morajo objaviti v skladu s sektorskimi pravili.

Bančništvo

Novela zakona o bančništvu med drugim med določbe o konsolidiranemu nadzoru o uvaja pojem t.i. mešanega finančnega holdinga. Gre bodisi za nadrejeni mešani finančni holding posamezne države članice ali EU holding, ki ni podrejena družba kreditne institucije te države oz. druge države članice ali drugega finančnega holdinga ali mešanega finančnega holdinga, ustanovljenega v tej državi članici oz. v drugi državi članici (26. člen). V zvezi z izpolnjevanje obveznosti na konsolidirani podlagi veljajo za mešani finančni holding enakovredne določbe po zakonu o bančništvu in zakonu o finančnih konglomeratih, zlasti glede nadzora nad upravljanjem s tveganji (131.a člen). Zaradi uvedbe mešanega finančnega holdinga je bil dopolnjen tudi 289. člen v zvezi z obveznostmi podrejenih družb in nadrejenega finančnega holdinga ali nadrejenega mešanega finančnega holdinga glede nadzora na konsolidirani podlagi.

Zavarovalništvo

Skladno z evropsko direktivo se z novelo zakona o zavarovalništvu tudi na to področje uvaja dopolnilni nadzor nad zavarovalniško skupino, ki ga izvaja Agencija za zavarovalni nadzor (143. člen). Zaradi posodobitve in razširitve nadzora se nekoliko spreminja opredelitev zavarovalniške skupine, zaradi česar je bila potrebna tudi nova opredelitev pojmov, povezanih z zavarovalniško skupino (144. člen). Slednje je pomembno tudi za novo opredelitev nadzora mešanega finančnega holdinga (144.a člen) ter spremembe na področju obsega dopolnilnega nadzora, razpoložljivosti in dostopa do podatkov ter informacij, ki so pomembni za dopolnilni nadzor ter dolžnosti poročanja (145, 146. in 147. člen).

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.